Kiskarácsony 22

Sziasztok,

első beszámolómat szeretném azzal kezdeni, hogy a Jézuskától kaptam egy Wouxun KG-UVD1P rádiót, melyet szeretnék arra használni, hogy elindulhassak az amatőr rádiózás lépcsői felé. Ez azt jelenti, hogy bár még nincs amatőr rádiós vizsgám, de szeretném letenni azt a következő negyed évben. Reméljük sikerülni fog :)

Addig is, mint lelkes érdeklődő elkezdtem használni a készüléket. Első útja a december 26.-án tartott albertirsai Kiskarácsony 22km-es teljesítménytúra volt. Szitáló eső, hideg, a készülék végig a vállamhoz csatolva. Sajnos a rendezvény nem a PMR rádiósok mekkája volt, gyanítom rajtam kívül senkinél nem volt rádió. Gyakran szkennelgettem a teljes frekvenciasávot, így történt, hogy ráakadtam egy budapesti taxis frekvenciára, a 162,550 MHz-re. Itt aztán folyamatosan ment az élet, függetlenül attól, hogy kb. 50 km-re voltunk Pest határától. Új megrendelések, lemondások, útinfók, újévi jókívánságok, amiket csak el tudunk képzelni. :)

Tiszaújváros

A túra másnapján Tiszaújvárosba utaztunk, ahol a kezdők lelkesedésével szintén folyamatosan ment a frekvenciák szkennelése. Így történt, hogy sikerült befogni a Rádió 35 tiszaújvárosi műsorszolgáltatót a 166,750 MHz-en, illetve véletlenül elcsíptem egy beszélgetést a 145,630-on is, akik pont azt taglalták, hogy kipróbálják a 145.725 MHz-es átjátszót. Na usgyi akkor, én is tekertem át azonnal. Annyit már tudtam, hogy 600 kHz eltérés szokott lenni az átjátszók le és felmenő frekijei között, ezért én is úgy állítottam be a készülket, hogy az adás a 145,125 MHz-en történjen. Természetesen, mivel még megszeppent újonc vagyok e téren, nem is szóltam én bele a beszélgetésbe, csak hallgattam azt. HA7LJR és HA6SMF beszélgetett, és mint közben okostelefont használva az internetről levadásztam, a Kis-Kőháti echolink átjátszót (HG9RVA) használtuk mindannyian, ami Google Earth szerint kb. 42 km-re van tőlem légvonalban. Közben Debrecenből, majd Üllőről is csatlakoztak a beszélgetéshez. Barátok voltak, újévi jókívánságokat és az elmúlt idők emlékeit elevenítették fel.

HG9RVA

Amikor már elcsendesedett az éter és mindenki elköszönt, gondoltam én is megpróbálkozok egy rövid csevejjel, főleg azért, hogy egyáltalán tudok-e adni a már említett átjátszón. Így 5 W-on beleszóltam a 145,125 MHz-es frekibe, hogy “Brékó-brékó, Laci vagyok Tiszaújvárosból, veszi valaki az adást?”. Erre a következő, nem túl barátságos választ kaptam: “A tóparton brekegjél, a rádiót meg b@szd bele a tó közepébe!”. Nem kicsit volt lehangoló :( Megköszöntem a “kulturált segítségét”, majd búcsúztam. Gondoltam, hogy mint rádióvizsgával nem rendelkező tag, nem leszek még a társaság közkedvelt embere, de ennél azért kulturáltabb válaszra számítottam. Aznapra elvette a kedvem a beszélgetéstől. De hát mindenhol vannak bunkó emberek. Legközelebb nagyobb szerencsém lesz. Addig is a jó hír: működött a rádióm, hisz vették az adást :)

16 hozzászólás a következőhöz:“Első -nemhivatalos- amatőr rádiós élményeim”

 1. zferke írta:

  khm….Mint kezdő rádiós, nem tudhattad hogy nem illik (sőt állítólag igen udvariatlan dolog) hívójel nélkül beleszólni a “nagyok” által használt frekvenciára. Erre ott a PMR sáv, illetve számos PMR papagáj. Persze nem hibáztálnagyot, tudod ebben az országban ilyenek az emberek. Még a rádiósok is. Számos kezdő rádiós kedvét vették el (köztük az enyémet is) az ilyen kedves hívójeles “rádióstársak”. De ne csüggedj, van számos igen kedves tapasztalt rádiós, akitől önzetlen segítséget fogsz majd kapni! Hajrá, és jó terjedést!!!!

  • admin írta:

   Hali! Sejtettem én, hogy nem szabad, de amíg nincs ilyen hívókódom, addig nem tudok mit mondani :) És olyan jó lett volna a világba kürtölni, hogy “Sziasztok, létezem! :)”. Nem akartam én senkinek sem gondot okozni… köszi a biztatást, a lelkesedés még töretlen :)

   • ha7vb írta:

    Szia!
    Nem tudhattad,hogy az említett átjátszót csak érvényes engedély birtokában használható.Ennyit nyilván a beszóló is elmondhatott volna!Nézzél körbe,hogy melyek a szabadon használható frekvenciák,mielőtt beszólsz bármilyen beszélgetésbe.(elvileg jogosulatlan használatért még felelősségre is vonhatnak!)Ne törj le,legyél rádiamatőr,bunkók mindenhol vannak!
    ’73 DX
    1 rádióamatőr

   • Példa: az amatőröknek nem hívókódja van hanem hívójele. Ahogy egy versenykajakos is megsértődik, ha ladiknak nevezed a hajóját.

 2. Amatőr frekin brékózni durva tahóság. Ha tisztességesen kérsz bebocsájtást, meghallgatnak. Hívni szoktunk, nem brékózni. Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Ha TISZTELETTEL beszólsz, azt is kapsz vissza.

  • admin írta:

   Szia,
   már nem szoktam brékózni amatőr frekin, sőt, hallgatni sem szoktam. A PMR papagájok mostanában a kedvenceim, de az igazat megvallva most kicsit visszavettem a rádiózásban. Olaszul meg nem tudok :)
   Üdv,
   Laci

 3. Ha az amatőrök közé szeretnél tartozni, próbáld az ő kifejezéseiket megtanulni és a brekegést megtartani ha CB-n olaszokkal társalogsz. Meglátod eredményes lesz és nem küldenek a vízpartra
  Jó tanulást.

  No most lehet kimoderálni, ha nem értesz vele egyet.
  üdv. Baltazár

 4. pirateRadio írta:

  Eszedbe ne jusson levizsgázni, és beállni ezek a mocskok közé.
  Ganéj, hazug szarember mind.

 5. PIRATERADIO???? Irigykedsz mert te nem voltál képes levizsgázni,miellőt idegen embereket sértegetsz néz TÜKÖRBE!!!!!!!!!!!

  • pirateRadio írta:

   A Fajtársaid 25 éve bizonyítják amiket leírtam,sok sok személyes tapasztalat áll a szavaim mögött.
   Bizonyítsd te, hogy más vagy, add vissza a beltenyészet engedéllyedet és ne amatőr legyél hanem profi. Ja. és Ember !

   • admin írta:

    Fiúk! Szerintem ez itt most nem erre való. Ellenségeskedés helyett jobb lenne, ha barátokat tudnánk szerezni. Egyenlőre sajnos nem volt időm az engedély megszerzésére, kicsit megrémültem a tananyagtól is. Majd később még talán nekirugaszkodom :) De ez ne rettentsen el senkit :) Szép napot, üdv!

 6. inkvizítor írta:

  Ahogy mondjátok az amatőrök a legnagyobb kalózok, különbőzni vágyás miatt van az egész, pedig többségüknek értséginél nincs többje.Bocs ez van.

 7. ha7at írta:

  Szervusz! nem a legmeglelőbb hangnem volt ahhogy válaszoltak neked de jogos. Amíg lenem vizsgáztál és nem kaptad meg a hívójeled addig nem forgalmazhatsz sőt nem is kapcsolhatsz be amatőr adóvevőt. Ahhoz hogy amatőr lehessél tanulni kell és tapasztalatot szerezni . Szeretnéd megtanulni ? vagy megismerni miről is van szó? Akkor van lehetőséged belehallgatni : http://websdr.org/ Vagy keresel a közelben egy amatőrt és felveszed vele a kapcsolatot pl email-ban . (ne rádión) Vagy önállóan is tanulhatsz puskas.hu hamwiki…
  megéri de kitartás kell hozzá . 73′

Kapcsolódó linkek

 1. Hogyan tűntessük el a karácsonykor felszedett kilókat? Teljesítménytúrával! :) | GeoBlog - [...] ellenőrzőponthoz. A szitáló eső és a borús ég sok jót nem ígért, viszont menet közben sikerült befognom egy taxitársaság …

Mondd el a véleményed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>