Ismét zoológia: a dobogókői papagáj

Ha érdeklődsz a rádiózás iránt, akkor biztos tudod már, hogy mit hívunk rádiós nyelven papagájnak. Ezek olyan készülékek, melyek ha adott frekvencián adást észlelnek, akkor rögzítik azt, majd ha vége az adásnak, akkor visszasugározzák azt. Hogy miért jó ez nekünk? Mert ha van egy pl. 5 W-os készülékünk és épphogy elérjük vele a papagájt, akkor az tegyük fel 25W-al körbesugározva megsokszorozza azt a távolságot, amit mi át tudnánk hidalni!

Ezidáig még sosem találkoztam az éterben papagájjal, ma sikerült ráakadnom és tesztelnem a dobogókői papagájt. A 446.14375 MHz -es frekvencián tisztán vettem Dunaharasztiból a beszélgetést, csak azt nem tudtam először, hogy hogyan lehet adni irányába. Végül -szokás szerint- a Googlehöz fordultam segítségért, így már könnyű volt megfejteni, hogy a Tone 103.5 MHz azt jelenti, hogy adáshoz a Transmit CTCSS kódot kell 103.5 MHz-re beállítani, mivel a papagáj csak az ezen érkező adásokat ismétli. Ez után már gyerekjáték volt viszonthallani a hangom az éterben :)

Arról ne is beszéljünk, hogy ez a frekvencia legálisan használható engedély nélkül, szóval:

Jó szórakozást mindenkinek! :)

UI: Azt persze mondanom sem kell, hogy az éterben folytatott beszélgetéseknek megvan a maga etikája és illeme, úgyhogy csak okosan! :)

2 hozzászólás a következőhöz:“Ismét zoológia: a dobogókői papagáj”

 1. Kese írta:

  Helló!

  Még soha sem próbáltam a “papagájt”. Az lenne a kérdésem, hogy az általad írt frekvencia, az egy hagyományos analóg 8 csatornás készülékről nem működik?
  Mert ha jól tudom, az már a digitális frekvencia “446.14375 MHz”.
  Hogyan lehetne mégis kipróbálni analóg rádióról?

  Üdv

  Kese

  • admin írta:

   Szia,
   hagyományos, nagyáruházakban kapható PMR rádiókkal nem fogod tudni használni, mert azok csak 446.0-446.1 között működnek. Viszont manapság már 15e Ft alatt is lehet használható rádiókat venni (lásd Baofeng), ha érdekel esetleg, akkor én is tudok neked szerezni. Szólj és küldök típust, árat, stb.
   Üdv,
   Laci

Mondd el a véleményed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>