Motorola TLKR-T4

– Halló Marci, hallassz?

– Halló Apa!

Ebben a beszélgetésben semmi különös nincs, hacsak az nem, hogy ez életem első “légből kapott” beszélgetése, melyet PMR készülékkel fogtam. Hogy mi is az a PMR?

Personal Mobile Radio, a köznyelvben csak walkie-talkie. Mindig is foglalkoztatott a rádiózás, érdekesnek találtam, akárcsak az ehhez közel álló filmeket (Adj rá kakaót, Frekvencia, stb.) Még fizikaórán is mindig ötöst kaptam ebből a témából :)

32 évnek kellett eltelnie, mire vettem magamnak egy Motorola PMR-t. Persze azonnal külön váltunk a családtól (persze csak földrajzilag) és teszteltük milyen messze tudom még fogni a jelet .

És hogy mi is volt ez a Marci-Apa beszélgetés? A Tétényi úton hazafelé jövet sikerült sávszkennelés közben elcsípnem a beszélgetést. Persze azonnal be is köszöntem (Szép jó napot kíván Laci a Tétényi útról ), majd ők pár mondat váltás után áttértek másik csatornára, hogy ne zavarjanak. Persze megtaláltam őket és egyébként sem zavartak, hisz az első élményt adták nekem e téren :)

Na de lássuk mit is lehet elmondani erről a tenyérnyi kis műszerről?

Először is azt, hogy tényleg nagyon kicsi. Nekem elég nagy tenyerem van, hát könnyen eltűnik benne. 3 AAA típusú elemmel vagy akkumulátorral üzemel, hivatalosan 6 km-t lehet vele áthidalni, ez sűrű erdőben max. 700 méter hatótávolságot jelent. Működése rendkívül megbízható, az üzemidő is meglepően jó, kb. 8 órát működik a készülék átlagos használat mellett.  Hiányossága, hogy CTCSS zajzárat nem építettek bele, ezért a geocachinges 4/12-es PMR csatornára nem tudunk sugározni, természetesen a jelet képes venni a 4/00-n. A kijelzőnek háttérvilágítása nincs, viszont van a készülékben scan illetve monitor funkció, lényegében a legalapabb dolgok, amikre szükség van.

Összességében azoknak ajánlom a készüléket, akiknek kis tenyerük van, nincsenek nagy igények a funkciók tekintetében és szeretnének minél olcsóbban egy stabil készüléket vásárolni.

Mondd el a véleményed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>