Repülős frek. (108-136.975 Mhz)

A repülési frekvenciák speciális célra vannak fenntartva, ezért használatuk is nagy odafigyelést igényel. Nem véletlenül nem képezik részét az általánosan kapható rádiók frekvenciatartományának. Sok esetben szoftveres megoldással ki lehet ‘nyitni’ a készülék tartományát, mert hardveresen képes egyébként ebben a tartományban is üzemelni, de ez avatatlan embere számára nem ajánlott. Miért is?

  • Ha megpiszkáljuk a készülékünket, akkor bukjuk a garanciát rá és a siker nem garantált (akár el is ronthatjuk).
  • A vételi minőség valószínűleg gyengébb lesz, mint egy erre specializált rádióé.
  • A repülős frekvenciák bár szabadon foghatóak és ez nem jár semmilyen büntetéssel, ha forgalmazunk rajta, akkor komoly bajba kerülhetünk, akár börtönbüntetés is várhat ránk!

Ez utóbbi pontra térjünk ki egy kicsit bővebben.

Amint megnyomjuk a PTT gombot ezen a frekvencián, zavarjuk a repülőgépek és az irányítótornyok közötti kommunikációt. A zavar kiszűrésére szakember csoportok állnak ezen szervek rendelkezésére, akik be tudják mérni hogy honnan jön a zavarás, ezért ne lepődjünk meg, ha nemsokára ‘egy fekete furgon’ áll meg a házunk előtt.

Amíg viszont ‘okosak vagyunk’, addig büntetlenül hallgathatjuk a beszélgetésüket angolul (mivel ez a hivatalos nyelvük) illetve akár a reptéri időjárás jelentést is elcsíphetjük. Nos, akkor jöjjenek a frekvenciák!

Repülési frekvenciák

Lejövő frekvenciaHelyNévMegjegyzés
124.500 MHzBudaorsBudaors
133.200 MHzBudapestACC Szechenyi
134.550 MHzBudapestLiszt Ferenc repter
125.500 MHzBudapestEszak info/Rep.iranyitas
134.800 MHzKalocsaLHKA
129.900 MHzPerPer
128.095 MHzTokolTokol
133.925 MHzTokolTokol

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.