A rádióamatőrök leginkább három csoportba sorolhatóak: egyikük a beszélgetést, csevegést kedveli, a másik csoport a kihívást, a minél nagyobb távolságok meghódítását, míg van a harmadik csoport, akik a technikai részéért rajongnak és előfordul nem egyszer, hogy ő maguk készítik el rádiójukat. És persze vannak, akik egyesítik e három csoportot :)

Engedély

Amit az elején érdemes leszögezni, hogy az amatőr rádiózás felkészüléshez és vizsgához kötött. Míg vannak olyan rádiók (PMR446, másnéven walkie-talkik), melyek esetében a gyártó vállalja a felelősséget a készülékért és az azzal folytatott kommunikációért (nem annak tartalmáért természetesen, hanem a használt frekvenciáért és a leadott teljesítményért), míg a komolyabb rádiók esetében, melyek lehetnek teljesen egyediek is, maga az üzemeltető, a vizsgázott személy vállalja a felelősséget. A technikai megoldásokon kívül nagy szerepe van, hogy hol, milyen frekvencián és milyen kimenő teljesítménnyel rádiózunk, ezeket törvény is szabályozza.

Amatőr körökben a két legelterjedtebb tartomány a 70cm-es UHF sáv és a 2 méteres VHF sáv. Ezek nagyjából a 400-480MHz és 118-180MHz-es frekvencia-tartományt fogják le. Ezeken a frekvenciákon rengeteg dolog üzemel, legyen az akár egy időjárás-állomás adatforgalma vagy egy bevásárlóközpont biztonsági őreinek beszélgetése. Szintén ide tartoznak a taxisok és kamionosok által használt frekvenciák, de a légiirányítás, autópályamérnökség illetve a vasút is kapott dedikált frekvenciát ezekben a sávokban. (A rendőrséget és egyéb szerveket már nem érdemes itt keresni, mert ők legutóbbi információim szerint Tetra rendszert használnak, ezért így nem tudjuk sem hallgatni, sem zavarni őket – ami nyilván egyébként is illegális lenne!).

Hogy mire van szükségünk a rádiózáshoz?

Először is egy jó rádió adó-vevőre. Ha nem vagyunk még járatosak a témában, akkor lehet, hogy érdemes megelégednünk egy PMR (personal mobile radio) készülékkel. Ez könnyen beszerezhető és eleve csak engedélyhez nem kötött frekvenciákon működik, nem okozhatunk galibát vele. Ilyen eszközök már 5ezer Ft-tól beszerezhetzőek, akár szakáruházban, webshopokban vagy nagyobb szupermarketekben.

Kitelepülés (forrás: kb5wia.blogspot.com)

Megfelelő helyre. Mivel ezek a rádióhullámok viszonylag egyenes vonalban terjednek, fontos, hogy minél messzebb lássunk el. A készülékeken olvasható 6-8-10 km-es hatótávolság valóban nem csak marketing-duma, viszont tény, hogy optimális körülmények között mérték, ami pl. nyílt vízfelszínen történhetett, úgy, hogy nem volt zavaró tárgy az adó és vevő között. Egy átlagos PMR rádió nem forgalmaz 2-3 km-nél messzebb, csak ha nagyon jó helyről rádiózunk. Ezzel szemben egy komolyabb, a fél Watt helyett akár 5 Wattos készülékkel akár 100 vagy annál több km-t is át lehet hidalni!

Megfelelő időjárásra. Szmogos, párás időben nem terjednek úgy a hullámok, mint pl. tiszta, szeles időben. Ezen is sok múlhat.

A forgalmazni kívánt frekvencia ismeretére. Mint már említettük vannak szabad frekvenciák (freeband), de olyanok is, ahol bizony veszélyes vizekre evezhetünk és könnyen megüthetjük a bokánkat. Nem utolsósorban érdemes észben tartani, hogy ahol mi beszélgetünk, azt bárki hallgathatja, ezért privát adatokat és információkat nem praktikus a nagyvilágba kikiabálni.

Ha mindezek megvannak, esetleg még egy partnerünk is akad, aki hajlandó kísérletezni velünk, akkor irány a közeli dombtető! :)