Kétféle modulációról beszélhetünk, az AM (Amplitudó Moduláció) és FM (Frekvencia Moduláció).

Mindkét átviteli módnak vannak előnyei és hátrányai. Az AM jelek sokkal érzékenyebbek a légköri elektromos zavarokra, ezért az adás kevésbé tiszta. A jó minőségű hi-fi adások átvitelére sokkal alkalmasabbak az FM jelek, ezek viszont csak egyenes vonalban terjednek, így viszonylag rövid hatósugarú közvetítésre alkalmasak olyan helyeken, ahol a vevő rálát az adóra (persze a visszverődések, reflexiók is segítik ezt a rálátást).

Az amplitúdómodulációt nagy távolságra történő műsorszórásra használják, a hosszú-, a közép- és a rövidhullámon. Ezek a hullámok több ezer kilométert tehetnek meg, mivel többszörösen visszaverődhetnek az atmoszféra felső részében elhelyezkedő elektromos töltésű ionoszféráról és a talajról.

Frekvencia-moduláció

A frekvenciamoduláció az amerikai Edwin Armstrong nevéhez fűződik (1939). A módszer a II. világháború után vált népszerűvé. Ebben az esetben az információt úgy ültetik a hordozóra, hogy annak frekvenciáját változtatják a moduláló jelnek megfelelően.

Az FM hullámsávban a régi szocialista szabványú 66 – 73 Mhz-es OIRT és a ma már egyre elterjedtebb 87 MHz – 108 MHz-es CCIR rendszer szerint nagyon magas frekvenciákon közvetítik az ultrarövid-hullámú (URH) adást. Ezek az átvitelek már igen jó minőségűek, sztereo adások sugárzására is alkalmas.

Az ennél is magasabb frekvenciák a televíziós adások, műholdak számára vannak fenntartva.

A rádiók és tévék sugárzási frekvenciatartományát hatóságilag és nemzetközi szerződésekben is rögzítik, hogy elkerüljék az egyes adók összeakadását, zavarását. Persze volt már ellenkező szándékra is példa.

Hazánkban régebben a szocialista rendszer hatóságai olyan zavaró adókat működtettek, amelyekkel a nyugati rádióállomások Magyarországra sugárzott műsorait szándékosan zavarták. A zavaráskor a két adó frekvenciája közel azonos volt, így az ilyen hullámok szuperpozíciója során fellépő lebegés jelenségét lehetett megfigyelni: az észlelt adás hangja periodikusan felerősödött és elhalkult.