Az amatőr rádiózás nem örvend már akkora népszerűségnek, mint régebben, azért szerencsére akad néhány lelkes jelölt, aki élénken érdeklődik a rádiózás után, vagy véletlen belecsöppen a témába és megtetszik neki. Én az utóbbi csoportba tartozom és nemrégiben végigjártam ezt a procedúrát, hogy mégis milyen rádiót vegyek, ha tényleg érdekel a dolog. Ebben a bejegyzésben megpróbálok egy kis támpontot adni azoknak, akik beszerzés előtt állnak és tanácstalanok.

Magyarországon a hatályos jogszabályok alapján rádióamatőr vizsga nélkül kizárólag a 16 PMR csatornán forgalmazhatunk. Ezalól kivételt képeznek a bérelt (pl taxis) frekvenciák felhasználói. A törvényi szabályozás értelmében elvileg csak olyan készülékek használata lenne engedélyezett, ami kizárólag ezen a 16 frekvencián képes üzemelni és az effektív kisugárzott teljesítménye (ERP) nem haladja meg az 500mW-t (miliwatt, 500mW = 0.5W), valamint beépített, nem eltávolítható antennával rendelkezik. A gyakorlatban ez kicsit másképp van, számos olyan adó-vevő készülék elérhető a piacon, ami képes lefedni több frekvenciasávot, nagyobb kimenő teljesítményen üzemel és az antennája is cserélhető, azonban a PMR etikett és az alapvető etikett szabályok betartásával senki nem fog minket megszólni, ha ilyen rádióval forgalmazunk.

Akik szeretnék teljesen legálisan űzni ezt a tevékenységet, azoknak PMR446 rádiókat ajánlok megvételre. Ilyen rádiók már szinte bármilyen elektronikai áruházban lehet kapni, a gyengébbek 7-8 ezer Ft körül indulnak, de lehet kapni már Motorolát 13 ezer Ft-ért, ami már minőségibb. Ezek az eszközök 8 (vagy az újabbak 16) csatornán képesek kommunikálni, nem programozhatóak, csupán néhány beállítási lehetősége van a felhasználónak. Ilyen készülékekkel dolgoznak a közútkezelők, forgalomirányítók, amikor két végpont között szükséges az azonnali kommunikáció. De ilyen adó-vevőkkel kommunikálnak a darusok is az építkezéseken. Mivel általában van fizikai rálátás is a végpontok között, így ez a rádió tökéletesen kiszolgálja tulajdonosát. Hátránya, hogy AA vagy AAA elemmel, akkuval működik, ami ebben az árkategóriában még nem tartozék (Szerintem ez a hátrány előny is lehet, ha egy túra során az erdőben lemerül az akksi, ez könnyen cserélhető – Laci). Emiatt nekünk kell gondoskodnunk a tápellátásról, tehát célszerű plusz egy garnitúra elemet vagy akksit magunknál tartani, ha huzamosabb ideig szeretnénk rádiózni. Ha ki kell emelnem külön egy típust vagy márkát, a Motorola TLKR szériát ajánlanám megvételre strapabíróságuk és minőségi kialakításuk miatt. A képen egy Motorola TLKR T50 típusú adó-vevő készülék látható, ami már rendelkezik beépített akkuval. Induló ára 15.990 Ft. Ebben a kategóriában a feltüntetett árak egy párra vonatkoznak, nem egy darab készülékre.

Jó hírem van azoknak, akik nem ragaszkodnak a korlátozottabb lehetőségekhez, ugyanis nem csak olcsóbban juthatnak hozzá egy-egy rádióhoz, de számos funkció és érdekesség elérhetővé válik számukra. Ebben a kategóriában számos márka előfordulhat, a néhány ezer Ft-os vételártól indulva a felső határ a csillagos ég is lehet akár. Én egy 16 csatornás Baofeng 888S rádióval csöppentem bele a témába, használtan sikerült hozzájutnom 4500 Ft-ért 2db-hoz. A vételi szándék egy horvátországi nyaralás kapcsán jött szóba, két autó közé szerettem volna valamit, hogy legyen folyamatos kommunikáció. Engem ez a rádió szippantott be ebbe a világba. Amit erről a típusról tudni kell, hogy egy kijelző nélküli egysávos rádió, 5W névleges teljesítménnyel rendelkezik, ami a gyakorlatban körülbelül 2W. Antennája cserélhető, viszont kizárólag kábellel programozható. Új ára kínából körülbelül 5500 Ft / db. Az itthoni használathoz azonban szükséges hozzá egy programozó kábel, ugyanis kézzel nem okosítható és a gyárilag felprogramozott UHF frekvenciák itthon nem használhatóak engedély nélkül.

Nem sokkal kerül többe, ha olyan rádiót szeretnénk, ami már kézzel is programozható, kétsávos és minőségben is jobb egy fokkal. Ez a típus a Baofeng UV-5R. Bár a Baofengek minősége sok fórumon vitatott, ráadásul nincs két ugyanolyan jó vagy épp rossz rádió közöttük, mégis nagy népszerűségnek örvend a rádiósok körében és a piacon egyaránt. Könnyen programozhatóak, egyszerű a használatuk és a teljesítménye is magasabb, mint egy PMR rádiónak. Az antenna szintén cserélhető, itt már több értelme van egy nagyobb nyereségű antenna használatának, mivel a gyári darab nem túlzottan használható nagyobb távolságok áthidalására. De az antennákról majd egy másik bejegyzésben. Ami a minőséget illeti, az UV-5R vételi minősége átlagos, bár az érzékenységén volna mit csiszolni, sok érthetetlen dolog van, amitől indokolatlanul kinyílik a rádión a zajzár, hiányzik belőle a megfelelő zavarszűrés. Személyes tapasztalatból mondom azonban, hogy az esetek 90%-ában kizárólag otthon fordult elő komolyabb zavarás, ami a használatot is befolyásolta. Autók között használva, túrázás közben tökéletes a vételi minőség. A Baofeng UV-5R számos forrásból beszerezhető itthon és külföldről is, ha az utóbbi mellett döntene bárki is, a Radioddity Deutschland-tól megrendelhető Amazonon néhány napos szállítási határidővel. Én innen vásároltam 2db-ot és hibátlanul működnek mindenféle probléma nélkül. Árban innen kicsit drágább, mintha eBay-ről jönne. Itthon egyébként darabja 8000 Ft körül kapható különböző platformokon, valószínűleg nagy részük eBay-ről van. A doboz tartalma a rádió a hozzá tartozó akkuval, töltő, övcsat, Kenwood csatlakozású headset, valamint egy karpánt.

Ahogy a mondás is tartja, a minőséget meg kell fizetni, így a következő típus azoknak lehet jó választás, akik hosszabb távra terveznek és szeretnének egy komolyabb tudású rádiót megvásárolni. A Yaesu FT-4XE egy minőségi kialakítású adó-vevő készülék, tenyérnyi kis házba pakolva minden földi jóval. Maximális kimenő teljesítménye 5W, ez azonban átállítható közepesre (2.5W) és alacsonyra (0.5W). A rádió két sávos, rengeteg funkcióval rendelkezik és megfelel minden minőségi előírásnak, ami a gyakorlatban IP54-es minősítést is jelent. Hangszórója 1W-os, ami tiszta és hangos vételi minőséget garantál. Az alapcsomag a rádión kívül egy 1750mAh-s akksit, gyorstöltőt és övcsipeszt tartalmaz. Leírások alapján a headset nem a csomag része, ami azért furcsa, mert a VOX funkcióhoz mindenképpen szükséges. A FT-4XE kézzel és adatkábellel is programozható, utóbbihoz SCU-35 kábel szükséges. Itthoni ára körülbelül 28000 Ft, 3 év garanciával.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni és sikerül a megfelelő rádiót kiválasztani a kínálatból.