Amilyen könnyen megszületett a Milyen rádiót vegyek? című cikkem, olyan sokat vívódtam azon, hogy magamnak mégis mit vegyek. Ahogy a bejegyzésben is írtam, egy Baofeng UV5R-t használtam már majdnem egy éve, viszont úgy döntöttem, szeretnék valami komolyabb kézirádiót mellé. Körülbelül egy hét olvasgatás és ezlegyen-neazlegyen-mégisazelső jellegű belsős viták következményeképpen megrendeltem a Wouxun KG-UV9D Plus-t és néhány nap múlva már nálam is volt.

A Wouxun doboza

A rádió szép fehér dobozban érkezett, benne mindennel, amire egy ilyen rádió tulajdonosának szüksége lehet. A használati utasítás sunyi módon kitakarta a dobozban rejlő valódi értékeket, ezt félretéve azonban rögtön láthatóvá vált, mennyi minden jár az UV9D Plus-hoz. Érkezett két darab antenna, egy kisebb, kétsávos gumirudi és egy nagyobb, több sávos és nagyobb nyereségű antenna is. Emellett kaptam még egy szuper kialakítású headsetet, övcsipeszt, karpántot és természetesen töltőt. Piros pont, mert a töltő és az adaptere különválasztható a dokkolótól, így ha autóból szeretnénk tölteni, elegendő csak egy szivargyújtós töltő-adaptert venni hozzá. A másik piros pont a programozó kábelért jár, ugyanis kaptam a Wouxun mellé egy PCO-001 kábelt is, szép piros színben, valamint volt a dobozban még egy SMA-M > BNC aljzat átalakító is. Mivel figyelmetlen voltam, így rendeltem egyet hozzá pluszba, mert nem tudtam, hogy jár hozzá. Ahogy az elején említettem, kaptam egy kezelési útmutatót is a rádióhoz, amit egyébként érdemes elolvasni, mert a menüpontokat például szépen részletezi, hogy mi micsoda.

Doboz, és tartalma

A rádióról tudni kell, hogy egy többsávos vevőként és kétsávos adóként funkcionál. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 7 sávon tudunk hallgatózni és a két jól ismert VHF és UHF sávon tudunk forgalmazni vele. Gyári állapotában a Wouxun nem képes a PMR446 sávokon adni, ezért szükséges hozzá egy frekvencianyitás, amit a hazai forgalmazó felár ellenében elvégez. Vannak az interneten fellelhető megoldások, ezek azonban garanciavesztéssel járhatnak, mivel a készülék engedély nélküli szoftveres módosításával érik el a nem elérhető frekvencia feloldását.

Néhány szó a rádióról… Baofeng után kézbe véve az első dolog, ami feltűnt, hogy sokkal masszívabb, nehezebb a Wouxun. Kijelzője a handheld rádiókhoz képest viszonylag nagy, ráadásul LCD panel került bele, 5 fokozatban állítható fényerővel. Napsütésben kicsit gyengécske, beltérben szépen olvasható. A készülékház tetején található az antenna csatlakozó (SMA-F), egy fehér színű LED, amely zseblámpaként funkcionál, van egy csatornaválasztó tárcsa, amivel manuálisan lehet scannelni, illetve a felprogramozott csatornák között navigálni, és természetesen van egy bekapcsoló-hangerőállító poti is, mint minden amatőr rádión. Továbbá találunk két státusz LED-et a bekapcsoló és csatornaváltó alatt, ezek egyike a vétel jelzéséért, míg a másik az adás jelzéséért felel zöld és piros színben. Headset és kábel csatlakozása a jobb oldali Kenwood-csatlakozón keresztül történik, ezt egy por és nedvesség-védő gumi takarja el, ami egyébként eltávolítható egy csavar kicsavarásával. Menürendszere nem túl bonyolult, többnyire azokat a rövidítéseket találjuk benne, mint minden más kínai rádióban, így a navigálás egyszerű azoknak, akik jártasak a témában. Ha esetleg elakadunk vagy ismeretlen menüpont kerül elénk, a használati utasításban le van írva mindennek a jelentése. Türelem és idő híján nem kezdtem el kézzel felprogramozni mind a 32 csatornát, amit használok a Baofengen, feltöltöttem a rádióra PC-ről a Chirp nevű programmal, majd magamhoz vettem a felszerelést és kimentem a szabadba kipróbálni.

Bekapcsolt állapotban

A lakóhelyem sajnos nem a változatos domborzatáról híres, ráadásul a városban szinte az összes panelház teteje le van zárva, így ezzel be is zárult a látogatható magas helyek tárháza, kellemest a hasznossal alapon kerékpározás közben próbáltam ki a rádiót, hirtelen felindulásból összehozva egy kb 30km-es átfogású összeköttetést. Bár túl nagy viszonyítási alapom nincs, a Wouxunnak nagyon jó füle van, az első próba a PMR2-es csatornán történt és meglepően tiszta volt a vételi minőség és az adási minőség is, a rádiós cimborám visszajelzése alapján. Az UV9D Plus hangszórója tisztán szól, erőteljes hangerőn, kifogástalan minőségben. Sajnos a légisáv vételét nem tudtam kipróbálni a jelenlegi helyzetre való tekintettel, hiába fürkésztem az eget, nem láttam repülőt és a figyelt frekvenciákon sem volt forgalmazás.

Próba előtt…

A rádió egyik különlegessége, hogy átjátszóként tud funkcionálni. Ezt azonban rádióamatőr engedély hiányában nem tudtam kipróbálni, nem szerettem volna olyan frekvencián levő forgalmazást átjátszani / olyan frekvencián forgalmazni, ami nem szabályos. Az inteneten fellelhető videók és leírások alapján azonban jól látszik, hogy a készülék hibátlanul teljesít VHF-ről UHF-re, vagy UHF-ről VHF-re átjátszásnál.

Összességében elégedett vagyok a készülékkel, néhány nap használat után azt mondhatom, kevés negatívumot lehet róla mondani. Az ára egy kicsit magas, cserébe viszont egy minőségi rádiót kapunk.

Ami tetszett: erős hangszóró, könnyű kezelhetőség, kézreáll, csatornaválasztó tárcsa, hasznos tartozékok
Ami nem tetszett: az akku gyorsabban merül, az LCD kijelző fényereje lehetne jobb is