Bár nagyon elégedett vagyok a kis Wouxun rádiómmal, mégis régóta érett már a gondolat, hogy a kézi rádió mellett egy nagyobb teljesítményű, mobil rádió birtokosa is legyek. A véletlen úgy hozta, hogy használtan sikerült hozzájutnom ehhez a nagyon jó állapotban lévő kis Yaesu-hoz, aminek nagyon megörültem. 

 Az FT-7800R kétsávos rádió, a 2 méteres és 70 cm-es hullámhosszon is szépen teszi a dolgát. Max teljesítménye 40 illetve 50W, attól függően, hogy 430MHz-en vagy 144MHz-en használjuk. A mobilrádióknál megszokott 13.8V egyenáramú tápfeszültség kell neki, ettől +/- 15%-ban térhetünk el, tehát vagy veszünk hozzá egy 13.8V-os tápot vagy gépkocsi- (esetleg napelemmel táplált) akkumulátorral hajtjuk meg. Az áramfelvétele a mérésem szerint kb. 1 A, ha csak hallgatunk vele, és kb. 8 A, ha max teljesítménnyel forgalmazunk is. A leírás szerint olyan tápról üzemeltessük, ami min. 9 A-t le tud adni, szóval ez megfelel a méréseknek is.

Az 50 Ohm-os antenna N csatlakozóval kapcsolódik a rádióhoz, ehhez nekem kellett egy adapter. Mivel még várom a 3 méteres antennámat, egy kölcsönbe kapott Sirio mobil-antennával használom és meg kell mondanom, hogy a kézben tartott Wouxun után ég és föld a különbség. 

A menürendszere jól érthető, persze nem árt letölteni hozzá a hivatalos használati útmutatót. A memória kezelése könnyű, 6 karakteres neveket tudunk hozzárendelni az elmentett frekvenciákhoz.

A rádió hátulján lévő ventillátor nagyon okosan úgy van kitalálva, hogy csak akkor indul be, ha adunk a rádióval, ha csak hallgatózunk, akkor pár másodperc után kikapcsol és gyakorlatilag semmilyen zavaró hangja nincs a rádiónak.

Az előlap természetesen levehető, lehet hozzá kapni kiegészítő kábelt, amivel akár a kocsiban tudjuk beszerelni okosba a rádiót (pl. maga a vas megy az ülés alá és csak az előlapot – és egy külső hangszórót – rakunk ki a műszerfal környékére), de pl. egy irodában is kényelmesebben el tudjuk helyezni, ha nem áll rendelkezésünkre elég hely.

Mindent összevetve egy jól összerakott kis masszív rádiót kapunk, ha rászánjuk a pénzünket, én nagyon elégedett vagyok vele. Egyetlen negatívumnak talán azt tudnám említeni, hogy a 6.25 kHz lépésköz hiányzik belőle, de ez egy vállalható kompromisszum.