Régóta szerettem volna „nagyban” gondolkozni és a mágneses autóantennát egy igazi bázisantennára cserélni. Nézegettem a hazai webáruházakat és nagyon sok jó antennát lehet találni, keresgettem E-bay-en is, ott viszont rizikós, hogy mit kapsz. Persze lehet olyat látni, hogy itthon 40.000 Ft-os antenna Kínából 12.000 Ft, de senki sem tudhatja biztosra, hogy mit kapsz valójában. Ha viszont ár-érték arányban egy igazán jó és megbízható antennát keresel, akkor biztos Te is rá fogsz találni az amatőr rádiósok között csak „aszódi-antenna” néven elhíresült sugárzóra.

Az antenna neve onnan jön, hogy Aszódon, Gödöllőtől nem messze gyártja megrendelésre egy rádióamatőr, Szénási József (casyjozsi@gmail.com), aki kérésre az általad igényelt frekvenciára hangolja az antennát. Az én esetemben a cél a 2m/70cm hullámhossz volt. 

Ezek a fajta antennák három méretben készülnek nála, 1.3 méter, 2.4 méter és 3 méter. A véletlen úgy hozta, hogy egy ismerősöm ismerőse rendelt egy 2.4 métereset de nem engedélyezték neki a felszerelést (gondolom szomszéd vagy társasház, nem tudom), lényeg a lényeg, hogy neki feleslegessé vált a „nullkilométeres” antennája. Így megspóroltam a szállítást, cserébe egy kis kompromisszumért: a tervezett 3 méteres helyett csak 2.4 méteres antennám lett. Ennek a nyeresége VHF 6db / UHF 7.5db.

Egy közel 3 méteres árbócot sikerült a tető alá, falra rögzítenem, így az antenna talppontja kb. 6 méter magasra került, nagyjából a tető gerince felé.

Egy 15 méteres H-155 koax köti össze a Yaesu FT-7800R-el, N-dugóval mindkét végén. Nagyon szép vételt ad, maximálisan meg vagyok vele elégedve a környezeti viszonyokhoz képest.