Alapvetően két lehetőségünk van a rádiónk hatótávolságát növelni, pusztán rádiófrekvenciák használatának segítségével.

Az első az ún. papagájok használata. Ebben az esetben van egy speciális rádió, ami figyel egy frekvencián, ha adást érzékel, akkor a memóriájába rögzíti azt, majd ha vége az adásnak, akkor a memóriából „visszamondja” a hallottakat. Így viszonylag rövid beszélgetéseket lehet, késleltetve eljuttatni a többiekhez. Viszont könnyen belátható, hogy ha az én rádióm 3 km-ig képes adni és 6 km-re van tőlem egy barátom, kettőnk között található egy papagáj, akkor vígan tudunk beszélgetni. Tipikus megoldás ez PMR rádiók hatótávolságának növelésére.

A másik megoldás az átjátszó. Ezeknél nincs késleltetés, amit hall, azt azonnal sugározza is tovább. Mivel ez nem lehet ugyanazon a frekvencián, mivel az épp foglalt, ezért frekvencia-eltolás szokott lenni a rádió vevő- és adó-oldalán (lejövő illetve felmenő frekvencia). Ebben az esetben nincs szükség memóriára, korlátlan hosszú beszélgetések továbbíthatóak késlekedés nélkül. 

Mindkét megoldást előszeretettel használják magas pontokra telepítve (mobiltelefon torony, kilátók, háztetők) és gyakran üzemeltetik napelemről.