MI A KÜLÖNBSÉG A VHF, UHF, PMR446 SÁVÚ KÉSZÜLÉKEK KÖZÖTT ?
(Forrás: radiosystems.hu)


Alapvetően a működési frekvenciatartományuk. A VHF sávú adóvevők 140MHz – 174MHz között üzemelnek, az UHF sávúak 400MHz – 470MHz között működnek, míg a PMR446 sávú adóvevők az UHF sáv egy aprócska tartományában, 446.000MHz – 446.200MHz között sugároznak.

A VHF sávú kézi adóvevők 5W, az UHF sávúak 4W adóteljesítményre képesek, a PMR446 sávú rádiók mindössze 0.5W-al dolgoznak. Mivel a rádiófrekvenciák a hullámhosszukkal összemérhető (terep)tárgyakban elnyelődnek és/vagy visszaverődnek, a VHF és az UHF (PMR446) sávú készülékek javasolt felhasználási területe más és más.

A VHF sávú frekvenciák a kb. 2 méteres hullámhosszuknak köszönhetően jobban terjednek külterületeken, erdőben, mezőn, hegyek között, mivel az épületek, dombok, erdősávok nem okoznak számukra akadályt.

Az UHF sávú frekvenciáknak kb. 70cm a hullámhossza. Ennek megfelelően a vastagabb falak, vasbeton illetve fém szerkezetek, a dombok és erdősávok akadályt jelentenek a számára, jelentősen csökkentik az elérhető hatótávolságot. Az UHF sávú adóvevőket éppen ezért épületen vagy telephelyen / gyártelepen belüli kommunikációra ajánljuk. Ez első olvasatra fából vaskarikának tűnhet, hiszen egy épületben vagy gyárban bőven található az UHF sávok mumusából, a vasbetonból illetve fémszerkezetekből.. A „trükk” mindössze annyi, hogy a vasbeton szerkezetekről gyakran többszörösen visszaverődő , egy lépcsőházban kvázi ide-oda pattogó rádióhullámok ilyen módon kíváló kommunikációt biztosítanak.